Közérdekű információk
 

Civil jogszabályi változások
 A civil szervetekkel kapcsolatos bejegyzési- és változásbejegyzési eljárásokat egyszerűsítő és gyorsító szabályok

 

Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény (Ectv.) szerint létrehozott egyesületek, alapítványok bejegyzési eljárásában már 2012. június 30-a óta lehetőség van arra, hogy eme civil szervezetek bejegyzésére egyszerűsített nyilvántartásba vételi eljárás során kerüljön sor. Ennek előnye, hogy a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárási szabályokról szóló törvény (Cnytv.) szerint a bejegyzési kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül dönt a bíróság a kérelem tárgyában. 

Bővebben...
 
Hozzá(nem)járulás rendezvényfotó elkészítéséhez
Sokszor felmerül a kérdés pályázatok megvalósítása során, hogy nagyobb rendezvények, események alkalmával hogyan tudjuk a résztvevők beleegyezését megkapni arra vonatkozólag, hogy róla az eseményen fényképfelvétel készüljön.
Az alábbi leírás olyan jogi fejtegetést mutat be, mely a lehetőségeket vázolja fel, megkönnyítve ezzel a projektmegvalósítók dolgát.

Az alábbi leírás egyedi értelmezésen alapul, annak alkalmazásáért, vagy helytelen értelmezéséért a "Nyitott Szemmel" Közhasznú Egyesület nem vállal felelősséget.
Bővebben...
 
NEA_SZAVAZÁS!
Tisztelt Civil Szervezeti Vezető!

Lezárult a Nemzeti Együttműködési Alap elektori regisztrációs időszaka, amelyben a szervezeteknek lehetőségük volt elektort jelölni, akik az elektori választáson beleszólhatnak abba, hogy kik képviseljék a civil szervezeteket a NEA döntéshozó testületek tagjaként.

A NEA elektori választások két fordulója az alábbi napokon lett meghirdetve:

- 2016 március 2 (szerda)

- 2016 március 7. (hétfő)

Bővebben...
 
NEA civil jelöltállítási rendszer ismertető.
Szeretnénk felhívni a tisztelt figyelmét a hazai civil szervezeteknek, hogy 2016. február 24.-ig lehetőségük van az EPER rendszeren keresztül elektorokat jelölni, akik részt vesznek a civil jelöltállítási rendszerben, azaz a Nemzeti Együttműködési Alap tanácsi és kollégiumai tagjainak megválasztásában. A választások várhatóan idén márciusban lesznek lebonyolítva a Kormányablakokon keresztül. Az EPER rendszeren belüli regisztrációt és teendőket az alábbi útmutató segíti:

Útmutatót ide kattintva megtekinthető.

 
E- civil nyilvántartási eljárás
 2015. január 1. napjától a civil nyilvántartási eljárásokban nem csak lehetőség, hanem egyes szervezetekre nézve kötelező is a kérelmek elektronikus úton való előterjesztése.

A civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárási szabályokról szóló 2011. évi CLXXXI. törvény 8. § (1) bekezdése szerint 2015. január 1-jét követően a civil szervezetek nyilvántartási eljárásai során a magánnyugdíjpénztár, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár, a hitelintézetek önkéntes betétbiztosítási, illetve intézményvédelmi alapja, a köztestület, a kölcsönös biztosító egyesület, a hegyközség, a párt, az országos sportági szakszövetség és a szövetség a beadványokat kizárólag elektronikus úton nyújthatja be. Ezen túlmenően 2015. január 1-jét követően kizárólag elektronikus úton adható be a kérelem, ha a kérelmező jogi képviselővel jár el, ha a kérelmező az egyszerűsített nyilvántartásba vételi (változásbejegyzési) eljárás lefolytatását kéri, ha egy szervezet a közhasznú szervezetté minősítés iránti kérelmet terjeszt elő, továbbá a már közhasznú szervezetek is beadványaikat ezen időpontot követően kizárólag elektronikus úton terjeszthetik elő. Amennyiben a kérelmező nem kötelezett az elektronikus útra, kérelmét választása szerint elektronikus úton is beadhatja.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 8
Életfa Művészeti Műhely