Betegségmegelőzés, egészséges életmódra nevelő programok a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával!
 
A "Nyitott Szemmel" Közhasznú Egyesület pályázatot nyújtott be a Generali a Biztonságért Alapítvány által kiírt „betegségmegelőzés, egészséges életmódra nevelő programok” című felhívásra, melyre 191 000 Ft támogatást nyert el.Téma:
betegségmegelőzés, egészséges életmódra nevelő programok megvalósítása.

Cél: szemléletformáló, egészségre nevelő életmódprogram megvalósítása a mozgás fontosságának hangsúlyozásán keresztül.

 
Helyszín: Békéscsaba.
 
Célcsoport: Békéscsaba teljes lakossága.
 
Tervezett időpont: 2015. szeptember 19.
 
A program bemutatása: Egészségügyi szűrésekkel és tanácsadással egybekötött futónap.

Napjainkban egyre súlyosabb problémát jelent a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód, melyek együttesen a túlsúly és számos szív- és érrendszeri betegség leggyakoribb okozói. Felméréseinkből kiderült, hogy a térségünkben élők keveset foglalkoznak a fent nevezett problémákkal annak ellenére, hogy igény mutatkozik az elhízással kapcsolatos prevenciós és rehabilitációs foglalkozásokra.

 
A rendezvény fő irányvonala a futás népszerűsítése, mint bárki számára elérhető mozgási alternatíva. A futás a legkönnyebben végezhető sport, ráadásul talán ennek a mozgásformának van a legtöbb jótékony hatása: a szív gazdaságosabban működik, a légző kapacitás javul, az izomzat és nem utolsósorban a csontozat is erősödik. A résztvevők közös bemelegítés után egy elismert és népszerű sportoló vezetésével edzettségüknek megfelelően több távon (1 km, 3 km és 5 km) próbálhatják ki magukat Békéscsaba területén.

 

A rendezvény keretein belül egészséges táplálkozással kapcsolatos tanácsadás és szűrések igénybevételére is lehetősége lesz az érdeklődőknek.

  • koleszterinszint mérés: gyors és egyszerű vizsgálat, mely perceken belül információt nyújt a vér koleszterin szintjéről. A koleszterin rendszeres szűrése rendkívül fontos, mivel a magas koleszterinszint hosszú éveken keresztül tünetek nélkül okoz súlyos elváltozásokat.
  • vérnyomásmérés: a vérnyomás egyszerűen és fájdalommentesen mérhető. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás tartósan meghaladja a 140/90Hgmm-es értéket. Ez a többletnyomás terheli az érrendszert, amelyet megfelelő kezeléssel el lehet kerülni. Az időben elkezdett vérnyomás-csökkentő terápia rövid és hosszútávon életmentő és életminőség-javító lehet.
  • vércukorszint mérés: gyors vérvizsgálat, mely a cukorbetegség időben történő felismerése miatt fontos.
  • a tanácsadás során dietetikus nyújt személyre szabottszakértői segítséget táplálkozással és egészséges életmóddal összefüggő kérdésekben.
A program fotói az alábbi linkre kattintva érhetőek el: https://www.facebook.com/Nyitott-Szemmel-K%C3%B6zhaszn%C3%BA-Egyes%C3%BClet-225938164154877/photos/?tab=album&album_id=981404828608203
-           

 
Életfa Művészeti Műhely