Nyitott Szemmel az Iskolai Közösségi Szolgálatra 2014.
 
A "Nyitott Szemmel" Közhasznú Egyesület pályázatot nyújtott be az Új Európa Alapítvány, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI), valamint a MOL tehetségprogramja keretében meghirdetett „KÖSZ! Programra”.A program keretében a diákok számára olyan lehetőséget kívánunk biztosítani, mely során szakszerű és specifikus oktatással sajátíthatják el a környezetvédelmi ismereteket, megismerkedve a szelektív hulladékgyűjtés, valamint az újrahasznosítás fontosságával.

Ezt követően már hozzáértéssel, kellő lelkesedéssel és motiváltan tölthetik el a számukra meghatározott közösségi szolgálati időt.


Megtanulhatják, hogy a karbantartott, így élhető környezet csakis közös összefogással valósítható meg és a munkáért való fizetséget nem a pénz, hanem a jobb közérzet és a tájszépség jelenti, melyet szemmel láthatóan és kézzel foghatóan tapasztalhatnak. Mindezt a kreativitás és az önkéntes munkában való öröm jegyében tehetik meg.

A program során a diákok hozzájárulnak lakóhelyük környezetének megóvásához, melyet Békéscsaba külvárosi részeiben történő szelektív hulladékgyűjtéssel és az otthon felhalmozódott felesleges tárgyak kiselejtezésével kívánunk megvalósítani. Az összegyűjtött hulladékból szobrokat készítenek, melyeknek Békés megye szerte vándorkiállítást szervezünk.

A program keretében a diákok számára olyan lehetőséget kívánunk biztosítani, mely során szakszerű és specifikus oktatással sajátíthatják el a környezetvédelmi ismereteket, megismerkedve a szelektív hulladékgyűjtés, valamint az újrahasznosítás fontosságával.

Ezt követően már hozzáértéssel, kellő lelkesedéssel és motiváltan tölthetik el a számukra meghatározott közösségi szolgálati időt. Megtanulhatják, hogy a karbantartott, így élhető környezet csakis közös összefogással valósítható meg és a munkáért való fizetséget nem a pénz, hanem a jobb közérzet és a tájszépség jelenti, melyet szemmel láthatóan és kézzel foghatóan tapasztalhatnak. Mindezt a kreativitás és az önkéntes munkában való öröm jegyében tehetik meg.

A program során a diákok hozzájárulnak lakóhelyük környezetének megóvásához, melyet Békéscsaba külvárosi részeiben történő szelektív hulladékgyűjtéssel és az otthon felhalmozódott felesleges tárgyak kiselejtezésével kívánunk megvalósítani. Az összegyűjtött hulladékból szobrokat készítenek, melyeknek Békés megye szerte vándorkiállítást szervezünk.

A program hivatalos oldala itt érhető el: 
https://www.facebook.com/nysziksz/?pnref=story 


SZAKMAI BESZÁMOLÓ

Résztvevő diákok létszáma

tervezett: 30 fő
tényleges: 24 fő

Teljesített közösségi szolgálati óraszámok/fő

 
tervezett: 20 óra
 
tényleges: átlagban 20 óra


A teljes program során a „Nyitott Szemmel” Közhasznú Egyesület hat tagja vett részt különböző feladatkörökben, mint önkéntes segítő.

A teljes pályázati program projektkoordinátora Kiss Katalin volt, kinek feladata a pályázatban foglalt Iskolai Közösségi Szolgálat megszervezése, a diákok toborzása, a szükséges eszközök beszerzése, a kapcsolódó szolgáltatások megrendelése (buszbérlés, ajándéktárgy készíttetés, plakátnyomtattatás), a kapcsolódó dokumentumok elkészítése, az Iskolai Közösségi Szolgálat koordinálása, a fogadószervezettel, a KÖSZ! Program pályázati referensével és a programban résztvevő diákokkal való kapcsolattartás, a Vándorkiállítás megszervezése és kivitelezése, a program nyilvánosság felé való kommunikációja, valamint a beszámoló elkészítése volt.

A programban foglalt Vándorkiállítás szállításában és a nevezett programelem során a fotó dokumentáció elkészítésében közreműködő személy Nagy László, a „Nyitott Szemmel” Közhasznú Egyesület operatív igazgatója volt.

Az Iskolai Közösségi Szolgálat során közreműködött Jova Gergely, Krizsán Ágnes, Szabó Mátyás Ferenc és Bogdán Adrienn, a „Nyitott Szemmel” Közhasznú Egyesület alkalmazásában álló, egyéb adminisztratív tevékenységet ellátó alkalmazottai, akiknek feladata az Iskolai Közösségi Szolgálat egyes programelemei során a fotó dokumentációjának elkészítése és a csoportos foglalkozások során a koordinációban való közreműködés.

 
A partneriskola/ák részéről vett részt pedagógus a programban?
 

A Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola részéről kijelölt közreműködő személy Mazán Márta könyvtárvezető pedagógus volt, kinek feladata a toborzás során való közreműködés, a diákokkal és a pályázatkoordinátorral való kapcsolattartás, a környezetvédelmi ismeretátadás és a kreatív foglalkozások helyszínének biztosítása volt.

 

A program ismertetése:


Jelen program keretében környezetvédelmi témájú közösségi szolgálat valósult meg a „Nyitott Szemmel” Közhasznú Egyesület és a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola együttműködésében és 30 fő diáknak nyújtott lehetőséget fejenként 20 óra közösségi szolgálat teljesítésére.

A program menete:

Toborzás: Ennek során rövid előadások formájában tájékoztattam a diákokat a programról. Itt fény derült arra, hogy a korábban meghatározott megvalósítási időszak nem megfelelő a diákok kötelező nyári gyakorlatai miatt, ezért tanítási órák utáni időpontokra tevődött át. A jelentkezést követően családi, személyi és egyéb okokból a csoportlétszám nem érte el a 30 főt, kor és nemek szerinti összetétele is megváltozott. A programban 24 fő diák vett részt szintén a fent sorolt okokból különböző óraszámokban.

Környezetvédelmi ismeretátadás: ennek során a környezetet és az életünket veszélyeztető fogyasztói magatartásról, illetve a megoldási lehetőségekről tartottam előadást és beszélgetést, majd saját korosztályuk környezetszennyezésről alkotott véleményét bemutató kisfilmeket vetítettem le. Ennek során ők maguk tárták fel a probléma okait és megoldási lehetőségeit, a téma aktualitását és a felelősségvállalás fontosságát.

Balesetvédelmi oktatás: a közösségi szolgálat teljesítése során lehetséges veszélyeket és a védőeszközök helyes használatát volt hivatott bemutatni az esetleges sérülések és egészségkárosodások elkerülésének érdekében.

Hulladékgyűjtés: Békéscsaba öt különböző külvárosi területén valósult meg, példát mutatva a helyi lakosoknak. Ennek során többször is helyszínváltozás történt, a diákok igényeihez és személyes tapasztalataihoz (ki hol találkozott a legnagyobb mennyiségben szeméttel), valamint az időjárási tényezőkhöz igazodva. A közös munkára a jó hangulat és aktív tevékenykedés volt jellemző, a kijelölt területeket sikeresen megtisztítottunk. Az egyes alkalmak során a szorgos diákokat nem egy járókelő dicsérő szavakkal illette és érdeklődött a program felől. Ez azt mutatta, hogy a program elérte célját és felhívta a lakosság figyelmét a közterületeken felgyülemlett hulladékra és az összefogás fontosságára.

Kreatív munka: Öt csoportot alkotva öt különböző környezetvédelmi témát dolgoztunk fel a program során nyert saját tapasztalatok és ötletek alapján a megtisztított hulladék és az igényelt eszközök felhasználásával. A diákok kérésére a szobrok és prezentációk helyett makettek készültek, melyek kiválóan alkalmasnak bizonyultak a következő programelem teljesítéséhez.

Vándorkiállítás: Békés megye öt különböző városában helyeztük el 1-1 egymást követő hétre, kiszélesítve környezetszennyezésről alkotott véleményünk és a program által elértek körét. A kiállított alkotások mellett vendégkönyvet helyeztünk el, melyben a megtekintők rögzíthették a programmal kapcsolatos véleményüket.

Befejezésként elektronikus kérdőívet állítottam össze, így a résztvevő diákok névtelenül és őszintén értékelhették a programot és kifejthették egyéni véleményüket.


Vannak-e visszajelzések a résztvevőktől, érintettektől?

A résztvevő diákok véleményei a programról:

Napjainkban már eléggé szemetesek az utcák, folyópartok, ritkán látogatott helyek (legfőképpen ezek a helyek), de ezen a helyzeten igyekezett ez a program is segíteni és rámutatni a problémára, amely napjainkban elég komoly egyes helyeken és tudatni a fiatalsággal, hogy egy kis oda figyeléssel szebbé és tisztábbá tehető a környezetük, melyben élnek.Nekem személy szerint nagyon tetszett, már csak a társaság miatt is és azért is, mert ha keveset is, de javíthattunk a környezetszennyezés helyzetén, mértékén.”

„…az embereket rá kellene ébreszteni arra hogy a saját környezetüket szennyezik és ezzel csak maguknak ártanak, és jó lenne ha mindenki a szemetet a kukába dobná és nem a földre vagy a folyóba stb. Nagyon tetszett remélem jövőre is lesz ilyen.”

„Tetszett, hogy más is odafigyelt, mikor szedtük a szemetet. Ezután ők is jobban figyelni fognak remélhetőleg.”

„Hasznos volt és szebbé tettük a környezetünket, amit más ember megpróbált tönkretenni.”

„A Föld energiakészlete kifogyóban van és mi meg csak pazaroljuk, össze vissza szemetelünk, írtjuk a fákat, növényeket, állatokat és nem lesz így jó...én már felfogtam. Én kicsiben kezdem és szelektíven gyűjtöm a hulladékot otthon és a családomat is igyekszem rávenni (remélem sikerül). Szerintem nagyon jó volt, én élveztem! Remélem máskor is lesz, mert másoknak is ki kéne próbálni. Dolgoztunk és közben jól éreztük magunkat és láttuk, hogy eltűnik az a sok szemét és tiszta lesz minden. sokan odajöttek hozzánk és megkérdezték mit csinálunk, meg dicsértek. Olyan közösségi szolgálat, aminek tényleg értelme van”

 

A kiállítás megtekintői által a programról alkotott vélemények:

 

„Nagyszerű ötlet! Hirdessük és tartsuk is be! Vigyázzunk a környezetre!”

„Megnéztük az ötletes kiállítást, élmény volt, mi is vigyázunk a környezetünkre!” (Szél Józsefné és Szél Dominika)

„Köszönjük a készítőknek ezt a komoly figyelemfelhívó kiállítást, mely a Földünk jajkiáltását fejezi ki!” (Libor Ildikó)

„Nagyon köszönöm, hogy láthattam a tárlatot, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy ügyeljek a tisztaságra és védjem a természetet.” (Kovács Mariann)

„Üdítő, hogy a középiskolások is foglalkoznak – legalább ezeken az alkalmakon- ezzel a RENDKÍVÜL fontos témával. Nem mindegy milyen földet hagyunk az utódainkra, mit teszünk és mi mindent tehetnénk meg összefogva az itt jól szemléltetett „dolgok” ellen. Mi már, illetve én is az óvodában igyekeztem a környezettudatosság alapjait lerakni, jó hogy ezt tovább éltetitek! Kitartást, elhivatottságot és akkor néhány „fecske is csinál nyarat”. (Seres Gézáné Olgi néni óvodapedagógus a Magyar Pedagógiai Társaság tagja)

 

Kommunikáció: 

„Nyitott Szemmel az Iskolai Közösségi Szolgálatra” programunkat háromféle módon kommunikáltuk a külvilág felé:

1.      A támogatás tényét, a programot és rövid tartalmát, valamint az Új Európa Alapítvány és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet logóját közzétettük a „Nyitott Szemmel” Közhasznú Egyesület hivatalos honlapján. Ehhez kapcsolódó link:

2.      A pályázati program során a lakosság folyamatos tájékoztatását ismert közösségi oldal folyamatos vezetésével tettük lehetővé. Az oldalon előzetesen közzétettük programjaink helyszínét, időpontjait, majd megvalósulásukat követően képi dokumentációikat mind események, mind bejegyzések formájában.

A Vándorkiállításról 20 db plakátot készítettünk és helyeztünk el a kiállítások helyszínein és Békéscsaba szerte, amelyen feltüntettük az egyes helyszíneket és a hozzá kapcsolódó időpontokat, a programelem rövid leírását, a támogatás tényét, valamint az Új Európa Alapítvány és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet logóját.
 
Életfa Művészeti Műhely